18
september
2018
|
14:39
Europe/Amsterdam

De nieuwe Actros met Active Drive Assist: Mercedes-Benz Trucks voert het deels geautomatiseerd rijden in

Samenvatting
  • Kort voor de IAA, de beurs voor bedrijfsvoertuigen in Hannover, presenteert Mercedes-Benz Trucks voor het eerst de nieuwe Actros

  • Het succesverhaal van de zware truck, de Actros: sinds 1996 werden er ongeveer 1,2 miljoen exemplaren van geleverd

  • Duidelijk meer veiligheid door het deels geautomatiseerd rijden: de nieuwe Active Drive Assist kan remmen, gas geven en sturen, en dat in alle snelheidsgebieden

  • De nieuwe Active Brake Assist 5 ondersteunt de bestuurder wanneer een kop-staartbotsing of andere aanrijding dreigt – indien nodig ook met een automatische noodstop

  • De eerste serietruck met MirrorCam in plaats van buitenspiegels: een enorme verbetering op het vlak van de aerodynamica, de veiligheid en de manoeuvreerbaarheid

  • In vergelijking met de voorganger werd het verbruik nog verder teruggedrongen: besparingen tot 3% op snelwegen en tot 5% op regionale trajecten

  • Stefan Buchner, directeur van Mercedes-Benz Trucks: “Slechts vier jaar na de voorstelling van de geautomatiseerd rijdende Mercedes-Benz Future Truck 2025 introduceren we in de nieuwe Actros het eerste deels geautomatiseerde assistentiesysteem als optie in een serietruck. Daarmee versterken we onze leidende rol op het vlak van het geautomatiseerd rijden. Onze nieuwe Actros, die optioneel met Active Drive Assist uitgerust is, maakt de logistieke activiteiten duidelijk veiliger voor alle weggebruikers en efficiënter voor onze klanten.”

Wereldpremière van de nieuwe Actros in Berlijn. Kort voor de ‘IAA Nutzfahrzeuge’, die van 20 tot 27 september 2018 in Hannover plaatsvindt, stelde Mercedes-Benz Trucks op woensdagavond 5 september het nieuwe vlaggenschip van het merk aan de internationale pers voor. De nieuwe Actros weet de veiligheid voor alle weggebruikers, de efficiëntie voor de ondernemer en het comfort voor de bestuurder naar ongeziene niveaus op te tillen.

De belangrijkste en spectaculairste vernieuwing is de Active Drive Assist waarmee Mercedes-Benz Trucks het deels geautomatiseerd rijden als optie in een serievoertuig introduceert. De nieuwe Active Drive Assist kan zelfstandig remmen, gas geven en sturen. Anders dan met systemen die pas vanaf een bepaalde snelheid actief zijn, kan de bestuurder met Active Drive Assist in alle snelheidsgebieden deels geautomatiseerd rijden. En dat is een primeur voor een serietruck. Nieuw zijn de actieve stuurbewegingen (links en rechts) en de verbinding van die stuurbewegingen met rem- en acceleratiemanoeuvres - en dat in alle snelheidsgebieden. Een stap vooruit die mogelijk gemaakt wordt door radar- en camera-informatie te bundelen.

De Active Drive Assist bouwt voort op de vertrouwde adaptive cruise control met stop-and-go-functie en op de lane-keeping assistant van Mercedes-Benz. Hoewel de bestuurder verantwoordelijk blijft om de verkeerssituatie in het oog te houden, betekent het systeem een duidelijke ontlasting voor de bestuurder en draagt het in belangrijke mate bij om de veiligheid op de weg te verhogen.

“Een uitbreiding van onze baanbrekende initiatieven op het vlak van geautomatiseerde voertuigen”

“Met meer dan 60 innovaties brengt de nieuwe Actros de toekomst van de zware truck vandaag al op de weg. Slechts vier jaar na de voorstelling van de geautomatiseerd rijdende Mercedes-Benz Future Truck 2025 introduceren we in de nieuwe Actros het eerste deels geautomatiseerde assistentiesysteem als optie in een serietruck,” zegt Stefan Buchner, lid van de raad van bestuur van Daimler Trucks en directeur van Mercedes-Benz Trucks. “Bij Daimler Trucks versterken we op die manier onze leidersrol op het vlak van geautomatiseerd rijden. Onze nieuwe Actros, die optioneel met Active Drive Assist uitgerust is, maakt de logistieke activiteiten duidelijk veiliger voor alle weggebruikers en efficiënter voor onze klanten.”

Active Brake Assist 5: de nieuwe generatie van het noodstopsysteem

Mercedes-Benz onderstreept met de nogmaals verbeterde Active Brake Assist van de vijfde generatie zijn pioniersrol op het vlak van de veiligheid bij zware trucks – een rol die door de vraag van de markt telkens weer bevestigd wordt. Zo konden sinds de invoering van de Active Brake Assist 1 in 2006 ongeveer 230.000 trucks van Mercedes-Benz met de noodstopassistent verkocht worden.

Active Brake Assist 5 ondersteunt de bestuurder wanneer een kop-staartbotsing of een aanrijding met een voetganger dreigt - ongeacht of die laatste de straat oversteekt, naar de truck toeloopt of het traject van de truck volgt. Indien nodig voert het systeem volledig automatisch een noodstop uit. Nieuw is dat Active Brake Assist 5 met een combinatie van een radar- en een camerasysteem werkt. Daardoor kan het systeem de zone voor de truck nog beter in het oog houden en beter op voetgangers reageren.

De eerste serietruck met MirrorCam in plaats van buitenspiegels om de veiligheid en efficiëntie te verhogen

Ook visueel onderscheidt de nieuwe Actros zich van zijn voorganger: bij de nieuwe Actros vervangt de standaard ingebouwde MirrorCam de grote spiegels en de breedhoekspiegels. Op het vlak van de aerodynamica, de veiligheid en de manoeuvreerbaarheid betekent de MirrorCam een enorme verbetering. Het systeem dat een sterk verbeterd zicht rondom biedt, bestaat uit twee camera’s op de buitenzijde van het voertuig en uit twee 15” displays op de A-stijlen in de cabine.

Connectiviteit en intuïtieve bediening, onder andere dankzij de multimediacockpit

Bij de vormgeving van het interieur en de bedieningselementen past Mercedes-Benz Trucks heel nauwgezet het principe ‘Inside Out’ toe. Alle nieuwe ontwikkelingen werden vanuit het standpunt van de bestuurder bedacht. Truckbestuurders zitten immers vele uren per dag achter het stuur. Na het werk of tussen de rijtijden door brengen ze hun rusttijd in de cabine door. De vormgeving van de HMI (de Human-Machine-Interface) heeft dus een grote invloed op het prestatievermogen van de bestuurder. Daarom hebben de ontwerpers een complete werkplaats gecreëerd. De nieuwe Actros met zijn volledig vernieuwde HMI biedt de bestuurder een uniek bedienings- en weergavecomfort. Twee interactieve beeldschermen fungeren standaard als centrale informatiebron in de digitale bestuurdersplaats van de toekomst. De displays tonen niet alleen alle voor de bestuurder relevante basisinformatie, maar ook de assistentiesystemen. Daarbij beschikt de bestuurder vanzelfsprekend over de mogelijkheid om smartphones via Apple CarPlayTM en Android Auto aan te sluiten.

Het Truck Data Center verbindt de truck permanent met de cloud en is de basis voor alle connectiveitsoplossingen, zoals de apps die de bestuurder helpen om zijn transportopdracht uit te voeren. Zo wordt de connectiviteit in de nieuwe Actros een realiteit. De mogelijkheid om de truck in real time via de connectiviteitsdiensten van Fleetboard te monitoren, en het preventieve serviceproduct Mercedes-Benz Uptime bieden de exploitant van de truck een extra meerwaarde. Concreet vertaalt zich dat onder andere in optimaal geplande onderhoudsbeurten en kortere stilstandtijden. Daarnaast verhoogt de draadloze sleutel met afstandsbediening het comfort van de bestuurder nog.

Een tot 5% lager brandstofverbruik

Het verbruik van de nieuwe Actros ligt nog maar eens lager dan dat van zijn voorganger. Op de snelweg realiseert hij een besparing tot 3% en in het regionaal vervoer zelfs tot 5%. De aerodynamische eigenschappen werden door de invoering van de MirrorCam en de nieuwe zijspoilers verbeterd. Predictive Powertrain Control (PPC), de intelligente cruisecontrol en versnellingsbaksturing, werkt nog efficiënter en is dankzij het sterker gedetailleerde kaartenmateriaal ook op regionale trajecten bruikbaar. Bovendien worden nieuwe eindoverbrengingen ingebouwd die nog extra brandstof besparen.

Het succesverhaal van de Actros: 1,2 miljoen voertuigen geleverd sinds 1996

De nieuwe Actros kan vanaf de IAA 2018 besteld worden. De eerste voertuigen worden in de lente van 2019 aan de klanten geleverd. Bovendien biedt de nieuwe Actros zoveel configuratiemogelijkheden dat elke klant heel precies de Actros kan bestellen die het best aan zijn behoeften tegemoet komt. Met dit recept scoort Mercedes-Benz Trucks sinds vele jaren duidelijk goede punten bij de klanten: sinds de eerste generatie van de Actros in 1996 op de markt kwam, zijn er ongeveer 1,2 miljoen exemplaren van die zware truck aan klanten op alle continenten geleverd. Ongeveer een vijfde daarvan behoort tot de tweede generatie van de Actros die sinds 2011 geproduceerd wordt.

De fabriek in Wörth – de grootste truckfabriek van Mercedes-Benz Trucks

De nieuwe Actros wordt net als zijn voorganger in de Mercedes-Benz fabriek in Wörth gebouwd. In de fabriek werden talrijke veranderingen doorgevoerd. Dat was niet alleen nodig om de volledig vernieuwde cockpit te kunnen monteren, maar was vooral ook een gevolg van het groeiende aandeel van de informatietechnologie in de truck. Als voorbereiding op het duidelijk groter aantal functies in het nieuwe voertuig werden doorgedreven kwalificatieconcepten uitgewerkt en volgde het productiepersoneel intensieve bijscholingen. Meer bepaald het gebruik van touchscreens in plaats van schakelaars en knoppen vergt een grondige kennis van de elektronica. Ook bij de ingebruikneming worden hogere eisen gesteld. Zo wordt bijvoorbeeld elke MirrorCam apart door de medewerkers gekalibreerd.

De grootste montagevestiging van Mercedes-Benz Trucks aan de Rijn, die in 1963 opgericht werd, produceert de Antos, Arocs, Atego – en sinds meer dan 20 jaar ook de meest succesvolle zware truck ter wereld, de Actros. Ook de speciale trucks van Mercedes-Benz, de Econic, de Unimog en de Zetros, worden hier gebouwd. Elke dag verlaten tot 470 heel precies volgens de wensen van de klant gebouwde trucks Wörth en worden ze naar meer dan 150 landen verscheept. De vestiging aan de Rijn is het kenniscentrum van Mercedes-Benz Trucks in het internationale productienetwerk. Daarnaast heeft de Mercedes-Benz fabriek Wörth meer dan 50 jaar ervaring in de CKD-productie (Completely Knocked Down) en levert ze montagesets aan talrijke overzeese markten zodat de eindmontage daar ter plaatse uitgevoerd kan worden. Met meer dan 10.300 medewerksters en medewerkers is de Mercedes-Benz fabriek Wörth de op één na grootste werkgever in Rheinland-Pfalz.