04
december
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

De Mercedes-Benz Arocs – De nieuwe transportkracht op bouwterreinen.

16 vermogensniveaus van 175 kW (238 pk) tot 460 kW (625 pk)

Mercedes PowerShift 3 voor het eerst standaard in een bouwvoertuig

Loader voor toepassingen die een hoog laadvermogen vereisen

Grounder voor extreem zware toepassingen

Stuttgart - Mercedes-Benz Trucks zet de vernieuwing van zijn aanbod bedrijfsvoertuigen in hoog tempo voort. Na de nieuwe Actros voor het langeafstandsvervoer en de Antos voor het zware distributievervoer volgen nu de gespecialiseerde bouwvoertuigen: vanaf 2013 dragen alle vrachtwagens en trekkers van Mercedes-Benz voor on- en offroadtoepassingen in de bouwsector de naam Arocs.

Nog nooit was het voertuigaanbod in dat sterk gedifferentieerde toepassingsgebied zo ruim en zo sterk op de behoeften van de klant toegespitst. De nieuwe modellen – kippers, op alle wielen aangedreven kippers, betonmixers, trekkers en vrachtwagens met open laadbak – bestaan in uitvoeringen met twee, drie en vier assen, en zijn beschikbaar in 16 vermogensniveaus van 175 kW (238 pk) tot 460 kW (625 pk). Alle motoren werden van meet af aan ontwikkeld om aan de toekomstige emissienorm EURO VI te voldoen en kunnen nu al in de EURO VI-uitvoering besteld worden.

De BlueTec-6-motoren – zescilinder lijnmotoren met uitlaatgasturbolader en laadluchtkoeling – zijn ontworpen om al bij lage toerentallen die amper boven het stationaire toerental liggen, een grote trekkracht vrij te geven. Er zijn vier motorvarianten met een cilinderinhoud die van 7,7 liter over 10,7 en 12,8 liter tot voor het eerst 15,6 liter varieert. Die laatste variant is de volledig nieuwe OM 473. Het maximale koppel ligt tussen 1000 en 3000 Nm.

Ook de nieuwe aandrijflijn van de Arocs zet een voorbeeld: het motorvermogen wordt standaard door de geautomatiseerde Mercedes PowerShift 3 versnellingsbakken overgedragen. Voor de verschillende toepassingen zijn speciaal ontwikkelde rijprogramma’s beschikbaar.

De in de Arocs aangeboden aandrijfconfiguraties gaan van de 4x2 (twee assen met achterwielaandrijving) tot de 8x8/4 (vier assen, aandrijving op alle wielen en twee gestuurde voorassen). Voertuigen met vier assen (een vooras en drie achterassen), een ruim aanbod voertuigen met luchtvering, of optimaal aan de lading aangepaste chassis voor betonmixers met dubbele aandrijfassen en enkele banden – dat zijn slechts enkele voorbeelden van de talrijke varianten van de Arocs die ‘af fabriek’ te verkrijgen zijn.

Voor de Arocs kan de klant uit 14 verschillende cabinevarianten kiezen. Als aanvulling op de compacte en 2,3 m brede cabines in S-, M- en L-uitvoering zijn er voor de nieuwe Arocs ook ruimere 2,5 m brede uitvoeringen met een vlakke cabinevloer beschikbaar.

Het onmiskenbare ontwerp van de nieuwe Mercedes-Benz Arocs is al even ongewoon als de hele truck. De speciaal voor deze bouwreeks ontwikkelde familiestijl wordt gekenmerkt door een radiatorrooster met een patroon van baggertanden. De boodschap is duidelijk: de stevige ‘tanden’ staan voor doorbijten en aanpakken. De stalen hoeken van de bumpers, de stevige radiatorbescherming, en de visueel geïntegreerde en inklapbare opstap zorgen voor eenheid in vorm en functie bij deze specialisten voor het harde werk.

Nieuw bij de Arocs zijn de productgroepen ‘Loader’ en ‘Grounder’. Bij de Arocs Loader worden alle technieken om het eigen gewicht te beperken, consequent toegepast. Het resultaat zijn 4x2-trekkers met een maximaal laadvermogen die bij de lichtste voertuigen in het bouwtransport horen, alsook 8x4/4-betonmixers met een maximaal toegelaten gewicht van 32 ton. Dankzij hun bijzonder lage eigen gewicht van maximaal 9250 kg kunnen ze bij elke rit 8 m³ beton leveren.

De Arocs Grounder is ontworpen om in extreem moeilijke omstandigheden ingezet te worden. Door een reeks van technische maatregelen, waarbij elk compromis van de hand gewezen werd, is hij bijzonder robuust zodat hij niet alleen de moeilijkste toepassingen aan kan, maar ook blijk geeft van een bijzonder grote stabiliteit en een hoog laadvermogen.

De Arocs beleeft zijn klantenpremière op de bouwbeurs Bauma in april 2013.