29
september
2008
|
02:00
Europe/Amsterdam

De Actros is uitgeroepen tot “Truck of the Year 2009”

· De nieuwe Mercedes-Benz Actros overtuigt de internationale vakpers

· Hattrick: elke generatie van de Actros werd „Truck of the Year“

· Ook de derde generatie wordt met zijn innovatieve technologie de trendsetter op de markt

· De eerste vrachtwagenreeks die standaard met een geautomatiseerde versnellingsbak uitgerust wordt

Stuttgart/Hannover – Ter gelegenheid van de IAA in Hannover (de internationale beurs voor bedrijfsvoertuigen) heeft een internationale jury van experts de nieuwe Mercedes-Benz Actros tot “Truck of the Year 2009” uitgeroepen. De vakjournalisten uit 21 Europese landen bekroonden de innovatieve technologieën om het rendement, de milieuvriendelijkheid, de veiligheid en het comfort van de vrachtwagen te verhogen. De geautomatiseerde versnellingsbak Mercedes PowerShift 2 die standaard in de weguitvoeringen van de Actros ingebouwd wordt, zal de bestuurder bij zijn werk nog meer ontlasten en tegelijk de brandstofkosten merkbaar terugdringen. De derde generatie van de Mercedes-Benz Actros voor het wegvervoer is sinds maart 2008 op de markt. De bouwvoertuigen van de Actros-familie en de Actros SLT voor extra zwaar vervoer (een treingewicht tot 250 ton) beleefden op de IAA hun première.

Sinds de Actros in 1996 uitgebracht werd, zijn er meer dan 600.000 exemplaren van verkocht. De drie generaties van de Mercedes-Benz Actros ontpopten zich telkens tot trendsetters en werden op het moment dat ze geïntroduceerd werden tot “Truck of the Year” verkozen. Zoals voordien is de Actros de enige vrachtwagen met het systeem Active Brake Assist, dat ook als de noodstophulp gekend staat. Binnen het initiatief “Safety Technology” heeft de Mercedes-Benz Actros ver buiten zijn eigen domein naam gemaakt als de ‘Safety Truck’ bij uitstek.


Mijlpaal: de eerste vrachtwagenreeks die standaard met een geautomatiseerde versnellingsbak uitgerust wordt

In de nieuwe Actros wordt de nieuwste versie van de Mercedes PowerShift 2 versnellingsbak standaard ingebouwd. Die bak onderscheidt zich door de ingebouwde hellingssensor en de verbeterde schakelstrategie. Een verbeterd sensorsysteem maakt soepelere maar toch merkbaar snellere schakelbewegingen mogelijk.


Zuinige en milieuvriendelijke motoren in negen vermogensklassen

Aangedreven wordt de Actros door de krachtbronnen van de Euro 4/5 motorreeksen OM 501 LA en OM 502 LA. Het aanbod omvat zes V6-motoren van 11,9 liter met een vermogen van 235 kW (320 pk) tot 350 kW (476 pk) en drie V8-motoren van 15,9 liter met een vermogen van 375 kW (510 pk) tot 440 kW (598 pk). Die motoren met hun bijzonder zuinige en milieuvriendelijke BlueTec-technologie hebben al in meer dan 200.000 vrachtwagens hun waarde bewezen.


Active Brake Assist wekt bij gevaar de volle remkracht op

Als eerste en tot nu toe enige vrachtwagen kan de nieuwe Actros optioneel met Active Brake Assist uitgerust worden. Dat hulpsysteem steunt op de Telligent-afstandsregeling en wekt, wanneer de vrachtwagen op een voorligger dreigt in te rijden, zelfstandig de volle remkracht op.

Er zijn nog andere optionele veiligheidssystemen die de bestuurder ondersteunen. De Telligent-spoorassistent waarschuwt met een geluidssignaal wanneer de vrachtwagen zijn spoort dreigt te verlaten. De Telligent-stabiliteitsregeling is een actief systeem voor de rijveiligheid dat het gevaarlijke slingeren van opleggers beperkt. De Telligent-wankregeling zorgt voor een aan de situatie aangepaste voertuigdemping. Verzekeringsmaatschappijen moedigen overigens sterk het gebruik van veiligheidssystemen aan.