04
juni
2019
|
13:28
Europe/Amsterdam

Daimler Trucks vestigt wereldwijde organisatie voor hoogautonome voertuigen

Samenvatting
  • Vanaf 1 juni 2019 verenigt Daimler Trucks zijn wereldwijde expertise en activiteiten voor vrachtwagens met autonome rijtechnologieën in de Autonomous Technology Group

  • Peter Vaughan Schmidt zal de Autonomous Technology Group leiden

  • Nieuwe eenheid zal inspanningen van Daimler Trucks implementeren om verregaande autonomie (SAE-niveau 4) binnen dit en een decennium mogelijk te maken. Daimler investeert meer dan 500 miljoen euro (ongeveer 570 miljoen USD)

  • Martin Daum, Lid van de Raad van Bestuur van Daimler AG, verantwoordelijk voor Vrachtwagens en Bussen: “Wij zijn de pionier op het gebied van autonome vrachtwagens. Met de oprichting van onze wereldwijde Autonomous Technology Group zetten we de volgende stap en onderstrepen we het belang van hoogautonome voertuigen voor Daimler Trucks, de sector en de maatschappij.”

Blacksburg / Portland / Stuttgart – Daimler Trucks vestigt op 1 juni zijn Autonomous Technology Group als een wereldwijde organisatie voor autonoom rijden en brengt al zijn wereldwijde expertise en activiteiten op dat vlak samen. De nieuwe afdeling zal zich vooral toeleggen op de wereldwijde strategie en implementatie van autonoom rijdende voertuigen, inclusief onderzoek en ontwikkeling, en zal ook de vereiste operationele infrastructuur en netwerken uitbouwen met het oog op de serieproductie van hoogautonome vrachtwagens (SAE-niveau 4).

De nieuw opgerichte Autonomous Technology Group kadert in de wereldwijde inspanningen van Daimler Trucks om binnen dit en tien jaar hoogautonome vrachtwagens op de markt te brengen. Daartoe kondigde Daimler Trucks op de Consumer Electronics Show (CES) 2019 in Las Vegas een investering van meer dan 570 miljoen dollar aan (meer dan 500 miljoen euro). In de wereld van de commerciële vrachtwagens is niveau 4 de logische volgende stap na niveau 2 om zowel de efficiëntie als de productiviteit te verhogen.

De effectiviteit van de inspanningen rond autonoom rijden maximaliseren

Martin Daum, Lid van de Raad van Bestuur van Daimler AG, verantwoordelijk voor Vrachtwagens en Bussen, verklaarde: “Wij zijn de pionier op het gebied van autonome vrachtwagens. Met de oprichting van onze wereldwijde Autonomous Technology Group zetten we de volgende stap en onderstrepen we het belang van hoogautonome voertuigen voor Daimler Trucks, de sector en de maatschappij. Met deze nieuwe afdeling zullen we onze inspanningen op het gebied van autonoom rijden efficiënter bundelen om onze investeringen in deze strategische technologie maximaal te laten renderen. Zo zullen we perfect geplaatst zijn om hoogautonome voertuigen op de markt te brengen, die het transport veiliger maken, levens sparen en transportbedrijven helpen om hun productiviteit te verhogen.

Nieuwe, gerichte uitvoerende positie – VS, de eerste markt voor hoogautonoom rijden

Vanaf 1 juni zal deze nieuwe, wereldwijde en afdelingsoverschrijdende organisatie worden geleid door Peter Vaughan Schmidt, momenteel Head of Strategy bij Daimler Trucks. Ook in deze functie zal hij rechtstreeks aan Martin Daum blijven rapporteren. Schmidt heeft vijftien jaar ervaring in de sector en was in zijn vorige functie verantwoordelijk voor de uitwerking van Daimler Trucks’ strategie op het gebied van autonome voertuigen. Peter Vaughan Schmidt: “Met de Autonomous Technology Group brengen we onze experts uit de hele wereld samen om hun enorme kennis inzake autonome vrachtwagens te delen. In de eerste fase zullen we ons toeleggen op gevallen van hoogautonoom rijden binnen afgebakende gebieden en tussen vaste hubs in de Verenigde Staten. Daarbij zullen we nauw samenwerken met ondernemingen waarvan de activiteiten compatibel zijn met deze autonome toepassingen. We zullen niet alleen de nodige technologieën ontwikkelen maar ook de vereiste operationele infrastructuur en netwerken.”

Roger Nielsen, CEO van Daimler Trucks North America LLC (DTNA), dat ook het toonaangevende merk Freightliner omvat: “Bij DTNA zijn we verheugd dat onze inspanningen op het gebied van autonoom rijden zullen worden ondersteund door de Autonomous Technology Group. Deze nieuwe, wereldwijde organisatie zal ons helpen om de ontwikkeling van technologieën voor hoogautonoom rijden en de integratie in zware vrachtwagens in ons Automated Truck Research & Development Center in Portland nog te versnellen. We zullen ons dan ook maximaal inzetten om de enorme voordelen van hoogautonoom rijden eerst hier in de Verenigde Staten te demonstreren.”

Hoofdactiviteiten van de nieuwe eenheid: softwareontwikkeling, chassisredundantie, integratie van de sensorkit en operationele infrastructuur

De ontwikkeling van software voor hoogautonoom rijden wordt een van de hoofdactiviteiten van de Autonomous Technology Group. Een andere prioriteit wordt het zogeheten voertuigproject: enerzijds wordt het voertuigproject verantwoordelijk voor de redundantie in het chassis, waardoor de voertuigsystemen taken van de professionele chauffeur kunnen overnemen om het hoogste veiligheidsniveau op de weg te garanderen. Anderzijds zal het voertuigproject zorgen voor de integratie van de sensorkit voor autonoom rijden (camera, lidar, radar), die er samen met een bijzonder accurate kaart voor moet zorgen dat de hoogautonome vrachtwagens zelf hun weg vinden. De operationele infrastructuur en netwerken die de Autonomous Technology Group zal opzetten – nog een kernactiviteit – zal bestaan uit een centraal controlecentrum en bijkomende stations bij logistieke hubs.

Nieuwe eenheid met wereldwijd bereik omvat Torc Robotics

De Autonomous Technology Group heeft een wereldwijd bereik, met medewerkers op verschillende locaties binnen het wereldwijde ontwikkelingsnetwerk van de onderneming, onder meer in Portland en Blacksburg (VS) en in Stuttgart (Duitsland). Meer locaties zullen volgen naarmate de testvloot gebouwd en geïmplementeerd wordt. De onderneming Torc Robotics uit Blacksburg wordt een onderdeel van de nieuw opgerichte Autonomous Technology Group in afwachting van de overheidsgoedkeuring van de overnames die Daimler Trucks recent heeft aangekondigd. Beide ondernemingen vullen elkaar perfect aan: Torc heeft heel wat ervaring met de ontwikkeling van snelle software terwijl Daimler Trucks bekend staat om zijn betrouwbare en veilige vrachtwagenhardware. Torc Robotics zal een afzonderlijke entiteit blijven, die zijn naam, team, bestaande klanten en faciliteiten in Blacksburg behoudt. Daarnaast zullen de oprichters van Torc Robotics ook deel blijven uitmaken van het managementteam.

Synergieën binnen Daimler, ook met de personenwagenafdeling

Om de synergieën op het gebied van autonome voertuigen te maximaliseren zal Daimler Trucks heel nauw blijven samenwerken met de andere afdelingen van de groep, met onder meer gemeenschappelijke activiteiten met de personenwagenafdeling. Tegelijk zullen de vrachtwagenspecificaties eigen ontwikkelingsactiviteiten vergen door de sterk uiteenlopende systemen (one-box versus geleed) en de verschillende focus (goederenvervoer over de snelweg versus personenvervoer in de stad).

Daimler Trucks, pionier van de geautomatiseerde vrachtwagens

Daimler Trucks is de pionier op het gebied van vrachtwagenautomatisering. In 2014 presenteerde ‘s werelds grootste vrachtwagenconstructeur de Mercedes-Benz Future Truck 2025, de eerste autonome vrachtwagen ter wereld. Ook demonstreerde het merk als eerste de technologische mogelijkheden en het fantastische potentieel van autonome vrachtwagens voor de economie en de maatschappij. In 2015 behaalde de Freightliner Inspiration Truck van Daimler de allereerste weglicentie voor een deels zelfrijdend bedrijfsvoertuig en in hetzelfde jaar vond de wereldpremière van de Mercedes-Benz Actros met Highway Pilot plaats op openbare wegen.

Autonoom rijden van niveau 2 is nu reeds realiteit bij Daimler Trucks

Met Active Drive Assist (Mercedes-Benz Actros, FUSO Super Great) en Detroit Assurance 5.0 met Active Lane Assist (Freightliner Cascadia) is Daimler Trucks de eerste constructeur die deels geautomatiseerde rijfuncties (SAE-niveau 2) in serieproductie neemt. Dat nieuwe systeem kan onafhankelijk remmen, accelereren en sturen. In tegenstelling tot systemen die enkel bij een bepaalde snelheid werken, maken Active Drive Assist / Detroit Assurance 5.0 deels autonoom rijden bij elk snelheidsbereik mogelijk, nog een primeur voor een in serie gebouwde vrachtwagen. Dit revolutionaire pakket van actieve laterale en overlangse rijhulpsystemen steunt op een hypergeavanceerd radar- en camerasysteem.