04
november
2020
|
07:41
Europe/Amsterdam

Daimler Trucks en Torc slaan handen in elkaar met Luminar om automatische vrachtwagens mogelijk te maken – Daimler Trucks verwerft minderheidsbelang in Luminar

Samenvatting

Stuttgart (Duitsland) / Palo Alto (California, Verenigde Staten) – Luminar Technologies, Inc., wereldmarktleider op het gebied van hard- en software voor lidarsensoren voor auto’s, en Daimler Truck AG, ‘s werelds grootste constructeur van bedrijfsvoertuigen, hebben vandaag een strategisch partnerschap aangekondigd om sterk geautomatiseerde vrachtwagens mogelijk te maken, in de eerste plaats op snelwegen. Experts van Daimler Trucks, zijn Amerikaanse dochteronderneming Daimler Trucks North America (DTNA) en Torc Robotics, een onderdeel van de Autonomous Technology Group van Daimler Trucks, zullen samenwerken met de experts van Luminar zullen nauw samenwerken om de lidarsensoren, de perceptie en de systeemprestaties te verbeteren zodat Daimler-vrachtwagens ze kunnen gebruiken bij snelwegsnelheden. Om het partnerschap te versterken heeft Daimler Trucks een minderheidsbelang in Luminar verworven.

Dr. Peter Vaughan Schmidt, Hoofd van de Autonomous Technology Group bij Daimler Trucks: “Luminar is een pionier, die als eerste de kritieke technologie ontwikkelde om geautomatiseerde voertuigen te kunnen inzetten op de weg en we zijn verheugd met hen te kunnen samenwerken om deze technologie verder te ontwikkelen. De onderneming is visionair gebleken in haar focus en haar unieke vermogen om langeafstandssensoren en hoge snelwegsnelheden mogelijk te maken. Onze gemeenschappelijke doelstelling bestaat erin om op een veilige manier sterk geautomatiseerde vrachtwagens op de markt te brengen en zo vorm te geven aan de transport- en logistieksector van de toekomst.

Verwacht wordt dat autonome vrachtwagens de efficiëntie van en veiligheid in de logistieke sector gevoelig zullen verbeteren en de technologie zal zich in eerste instantie richten op lange snelwegroutes. Deze beperkte toepassing van autonoom rijden maakt het mogelijk om de technologie sneller op commerciële schaal te ontplooien in serievoertuigen dan mogelijk zou zijn bij een ontwikkeling gericht op stadsverkeer.

“Ons partnerschap met Daimler Trucks vormt de speerpunt van een nieuw tijdperk van commercieel transport en richt zich zonder aarzelen op de wereldwijde logistieke sector,” verklaarde Austin Russell, oprichter en CEO van Luminar. “De businesscase voor autonome vrachtwagens is bijzonder sterk en krijgt nu een eerste om ze in de praktijk te brengen.

Michael Fleming, CEO van Torc Robotics: “We zijn verheugd te kunnen samenwerken met Luminar en om hun langeafstandslidar met hoge resolutie te kunnen gebruiken om de veiligheid van vrachtwagens te verhogen en autonome vrachtwagens te commercialiseren. Dit is een kritieke technologie op ons ontwikkelingspad.”

Het partnerschap tussen Luminar en Daimler Trucks zal veel verder gaan dan kritieke oplossingen voor autotechnologie. In het kader van hun gemeenschappelijke veiligheidsengagement zullen beide ondernemingen ook samenwerken aan veiligheidsnormen en operationele praktijken en zullen ze toekomstige beleids- en veiligheidsverbeteringen bieden in het kader van het gemeenschappelijke programma.

Over Luminar

Luminar is een onderneming die zich specialiseert in sensoren en software voor autonome voertuigen met als doel om zelfrijdende voertuigen veilig en alomtegenwoordig te maken door het enige lidar- en perceptieplatform aan te bieden dat aan de strenge prestatie-, veiligheids- en kostenvereisten van de sector beantwoordt. Luminar heeft zich in sneltempo omringd met vijftig industriële partners, waaronder zeven van de tien grootste autoconstructeurs. Luminar, dat in 2012 werd opgericht, telt intussen 350 werknemers en heeft kantoren in Palo Alto, Orlando, Colorado Springs, Detroit en München. Meer informatie vindt u op www.luminartech.com.

In augustus 2020 heeft Luminar aangekondigd dat het een doorslaggevende fusie-overeenkomst heeft afgesloten met Gores Metropoulos, Inc. (‘Gores Metropoulos’) (Nasdaq: GMHI, GMHIU and GMHIW), een doelgerichte overnameonderneming gesponsord door een afdeling van The Gores Group, LLC. Na voltooiing van de transactie zal Luminar op Nasdaq worden genoteerd onder de nieuwe code 'LAZR’.

Succesvolle samenwerking en verwezenlijkingen van Daimler Trucks en Torc Robotics

Daimler Trucks en Torc Robotics, een producent van autonome voertuigtechnologieën gevestigd in Blacksburg (Virginia, VS), werken sinds de lente van 2019 samen. In september van datzelfde jaar werd Torc Robotics een onderdeel van de Autonomous Technology Group van Daimler Trucks. Beide partners streven naar de ontwikkeling van een testvloot van Niveau 4-voertuigen, een nieuw design voor vrachtwagenchassis, formele rigoureuze testprotocollen, een formele veiligheidsopleiding voor vrachtwagenbestuurders en uitgebreide softwarecapaciteiten. De Autonomous Technology Group breidt zijn tests momenteel uit naar New Mexico, waar een nieuw testcentrum wordt gebouwd in Albuquerque. De expansie naar deze nieuwe locatie zal het testwerk ondersteunen en gegevens aanleveren voor meer gebruikscases voor de volgende voertuiggeneratie, die vanaf 2020 op de openbare weg worden getest. De initiële snelwegtests gingen reeds in september 2019 van start in het zuidwesten van Virginia. Bovendien worden voertuigen getest op afgesloten wegen in Madras (Oregon, VS) in het testcentrum High Desert Proving Grounds van Daimler Trucks North America.

Torc Robotics: software-experts, onderdeel van de Daimler Trucks-familie

De gecombineerde troeven van Torc en Daimler Trucks creëren een uniek partnerschap, dat de expertise van Torc inzake software voor zelfrijdende voertuigen en voertuigintegratie verenigt met de ervaring van Daimler Trucks op het vlak van betrouwbare en veilige vrachtwagens. Met zijn geavanceerde, gebruiksklare technologie en zijn jarenlange ervaring met zware voertuigen is Torc uitgegroeid tot een wereldmarktleider op het gebied van autonome voertuigen. Het Virtual Driver-systeem van Torc beantwoordt aan SAE-niveau 4 en werd met succes geïntegreerd en getest in diverse platformen, die aan de tand werden gevoeld op diverse openbare wegen, van stads- tot langeafstandsroutes, en dat bij regen, sneeuw, mist en diverse lichtomstandigheden.

Daimler Trucks, pionier van de geautomatiseerde vrachtwagens

Daimler Trucks is de pionier op het gebied van vrachtwagenautomatisering. In 2014 presenteerde ‘s werelds grootste vrachtwagenconstructeur de Mercedes-Benz Future Truck 2025, de eerste autonome vrachtwagen ter wereld. Ook demonstreerde het merk als eerste de technologische mogelijkheden en het fantastische potentieel van autonome vrachtwagens voor klanten en de maatschappij. In 2015 behaalde de Freightliner Inspiration Truck van Daimler de allereerste weglicentie voor een deels zelfrijdend bedrijfsvoertuig dat de voordelen van autonome voertuigen demonstreerde op de snelwegen van Nevada. Vandaag biedt Daimler reeds deels geautomatiseerde rijfuncties (SAE-niveau 2) in de Mercedes-Benz Actros, de Freightliner Cascadia en de FUSO Super Great.

Daimler Trucks North America ontwikkelt redundant voertuigchassis en infrastructuur

Het in Portland gevestigde Daimler Trucks North America (DTNA) werkt aan een vrachtwagenchassis dat zich perfect leent voor sterk geautomatiseerde voertuigen, alsook aan de redundantie van systemen die nodig is om een veilig en betrouwbaar rijgedrag te verzekeren. In het kader van de Autonomous Technology Group doet DTNA ook onderzoek naar de infrastructuur die nodig is voor operationele tests met de eerste toepassingscases. DTNA draagt bij tot de succesvolle ontwikkeling van geautomatiseerde rijtechnologie en voertuigintegratie voor zware vrachtwagens.