28
juni
2018
|
11:44
Europe/Amsterdam

Daimler Trucks bevestigt aanzienlijke stijging in verkoopcijfers en EBIT voor 2018 en versterkt zijn positie als technologische pionier

Samenvatting
  • Marktleider noteert recordaantal inkomende bestellingen in eerste kwartaal van 2018

  • Efficiëntieprogramma’s zullen resultaten tegen 2019 met 1,4 miljard euro verbeteren

  • Investering van meer dan 2,5 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling in 2018 en 2019, waarvan meer dan 500 miljoen euro is voorzien voor elektrificering, connectiviteit en automatisering

  • Lancering van wereldwijde E-Mobility Group (EMG) om ontwikkeling van elektrische aandrijfgehelen voor vrachtwagens en bussen te versnellen

  • Martin Daum, lid van de Raad van Bestuur voor Vrachtwagens en Bussen: “In de wereld van de vrachtwagens en bussen staan we duidelijk op nummer 1. Om ervoor te zorgen dat dit zo blijft, bouwen we consequent voort op onze strategische troeven: onze wereldwijde aanwezigheid, onze wereldwijde platformen en onze toonaangevende rol inzake innovatie. Daarbij stellen we onze klanten steeds centraal. Onze producten moeten onze klanten succesvol maken zodat ook wij succesvol kunnen blijven.”

In het kader van zijn Capital Market & Technology Day, bevestigde Daimler Trucks vandaag zijn positieve vooruitzichten voor de verkoopcijfers en het bedrijfsresultaat voor rente en belastingen (EBIT) en blijft de constructeur optimistisch over de vooruitzichten voor het lopende boekjaar. In de Trucks-afdeling verwacht 's werelds meest succesvolle producent van bedrijfsvoertuigen dat de verkoopcijfers en het bedrijfsresultaat een stuk hoger zullen liggen dan vorig jaar.

In lijn met deze vooruitzichten heeft het bedrijf in het eerste kwartaal van 2018 al ongeveer 21 procent meer vrachtwagens verkocht dan in de overeenkomstige periode van het voorgaande jaar. In de NAFTA-regio stegen de verkoopcijfers in het eerste kwartaal met maar liefst 24 procent. Ook wist Daimler Trucks in het eerste kwartaal van 2018 zijn verkoop op belangrijke markten te verhogen (EU30: +11 procent; Brazilië: +66 procent en Turkije: +48 procent). Daimler Trucks verwacht dat deze positieve trend zich zal doorzetten, aangezien het bedrijf momenteel een recordaantal aan binnenkomende orders registreert. In het eerste kwartaal van 2018 stegen de orders met 49 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In de traditioneel winstgevende NAFTA-regio steeg het aantal inkomende bestellingen met maar liefst 93 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Dankzij die sterke verkoopcijfers en het hoge aantal bestellingen kan de onderneming de toekomst optimistisch tegemoetzien. Bovendien zullen de efficiëntiemaatregelen die in 2017 werden geïntroduceerd om de vaste kosten te verminderen tegen 2019 hun volle effect krijgen en bijdragen tot een verbetering van de financiële resultaten van Daimler Trucks met 1,4 miljard euro.

Martin Daum, lid van de Raad van Bestuur voor Vrachtwagens en Bussen: “In de wereld van de vrachtwagens en bussen staan we duidelijk op nummer 1. Om ervoor te zorgen dat dit zo blijft, bouwen we consequent voort op onze strategische troeven: onze wereldwijde aanwezigheid, onze wereldwijde platformen en onze toonaangevende rol inzake innovatie. Daarbij stellen we onze klanten steeds centraal. Onze producten moeten onze klanten succesvol maken zodat ook wij succesvol kunnen blijven.”

Daimler Trucks is de onbetwiste wereldmarktleider in het segment van de bedrijfsvoertuigen en streeft naar een gemiddeld verkooprendement van 8 procent (‘over de hele cyclus’), inclusief de kosten voor investeringen in toekomstige technologieën. Daimler Trucks blijft zichzelf ook zien als de voortrekker van de sterke, door technologie gedreven veranderingen die de sector momenteel ondergaat. De constructeur zal in 2018 en 2019 meer dan 2,5 miljard euro investeren in onderzoek en ontwikkeling, waarvan meer dan 500 miljoen euro is voorbehouden aan elektrificering, connectiviteit en de automatisering van producten en services.

E-Mobility Group (EMG) vormt knowhow om tot elektrische aandrijfsystemen

Vandaag de dag geeft de groep de weg aan wat de elektrificering van bedrijfsvoertuigen betreft. Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation (MFTBC) heeft de eerste exemplaren van zijn volledig elektrische FUSO eCanter reeds geleverd aan zorgvuldig geselecteerde klanten in de Verenigde Staten, Europa en Japan. Zustermerk Mercedes-Benz brengt dit jaar ook zijn middelzware eActros op de markt. Ook stelt Daimler Trucks alles in het werk om elektrische mobiliteit tot een economisch gegeven te maken, zowel voor de klant als voor de constructeur.

Om haar elektrische vrachtwagens en bussen te laten uitgroeien tot wereldmarktleiders, heeft de onderneming alle elektrische activiteiten gebundeld in een nieuwe organisatie: de E-Mobility Group (EMG). Binnenkort zal deze organisatie de strategie bepalen voor alles van elektrische componenten tot volledig elektrische voertuigen voor alle merken en afdelingen, terwijl ze tegelijkertijd zal werken aan één wereldwijde elektrische architectuur. EMG is wereldwijd gestructureerd, met medewerkers die multifunctioneel werken op verschillende locaties binnen het wereldwijde ontwikkelingsnetwerk van de onderneming, bijvoorbeeld in Portland (VS), Stuttgart (Duitsland) en Kawasaki (Japan). Vanaf 1 juli 2018 zal Gesa Reimelt deze nieuwe entiteit oprichten en leiden. De functie rapporteert rechtstreeks aan Frank Reintjes, Executive Vice President van Global Powertrain en Manufacturing Engineering bij Daimler Trucks.

Martin Daum, lid van de Raad van Bestuur voor Vrachtwagens en Bussen, verklaarde: “Als onbetwiste wereldmarktleider gaan we tot het uiterste om een pioniersrol te spelen op het gebied van elektrisch aangedreven vrachtwagens en bussen. We zijn reeds in een vroeg stadium beginnen te werken aan elektrische vrachtwagens en zijn vastberaden om nieuwe normen te vestigen in elk relevant marktsegment. Met de oprichting van de nieuwe, wereldwijde E-Mobility Group kunnen we de effectiviteit van onze investeringen in deze strategische kerntechnologie maximaliseren. Zo kunnen we onze klanten de allerbeste oplossingen bieden op het vlak van batterijsystemen, laadsystemen en energiebeheer.”

Klantgerichte pionier

Daimler Trucks heeft zich als doel gesteld om zijn klanten overal ter wereld de beste voertuigen aan te bieden, die aan al hun specifieke vereisten voldoen. Technologische innovaties dienen om de voertuigen efficiënter en veiliger te maken voor onze klanten, maar ook om ze beter te verbinden met andere voertuigen en met het ecosysteem van de klant. Met zijn vrachtwagenmerken Mercedes-Benz, Freightliner en FUSO verricht Daimler Trucks al jarenlang baanbrekend werk op het gebied van autonome en geconnecteerde voertuigen.

Op internationaal vlak heeft Daimler Trucks via zijn connectiviteits-platformen FleetBoard en Detroit Connect al meer dan een half miljoen vrachtwagens verbonden met het Internet of Things. Daimler was tevens de eerste vrachtwagenconstructeur die digitaal geconnecteerde vrachtwagens demonstreerde – het zogeheten ‘platooning’-concept – op openbare wegen in Europa, de Verenigde Staten en Japan. In de herfst van 2017 heeft Daimler Trucks nog een bijkomende mogelijke toepassing voor toekomstige geautomatiseerde bedrijfsvoertuigen voorgesteld: op een luchthaven in Bad Sobernheim (Duitsland) maakte een autonome en vanop afstand bestuurde vloot van vier Mercedes-Benz Arocs-trekkers de landingsbaan vrij.

Uitzonderlijk sterke positie dankzij de langetermijnstrategie

De meest succesvolle constructeur van bedrijfsvoertuigen streeft zijn doelstellingen na vanaf een uitzonderlijk sterke positie: in 2017 had Daimler Trucks een duidelijke voorsprong op zijn concurrenten, met ongeveer 470.000 verkochte exemplaren. Met zijn vrachtwagenmerken Mercedes-Benz, FUSO, Freightliner, Western Star en BharatBenz en de busmerken Mercedes-Benz Buses, Setra en Thomas Built Buses kan Daimler Trucks & Buses internationaal schermen met een sterke portefeuille. De groep is dan ook marktleider in Duitsland, Europa en de NAFTA-regio. Ook in Brazilië, India en Japan geniet het merk een toonaangevende positie. Tien jaar geleden heeft Daimler al een wereldwijde aanwezigheid en internationale platformstrategie geïmplementeerd terwijl het merk zijn historische leidersrol op het gebied van innovatie heeft behouden. Wat de belangrijkste aspecten in de sector betreft – veiligheid, betrouwbaarheid en efficiëntie – heeft de onderneming een sterke reputatie opgebouwd voor zijn duurzame groei in het segment van de bedrijfsvoertuigen. Vanuit die leiderspositie zal Daimler Trucks & Buses het tempo bepalen voor nieuwere gebieden van innovatie, zoals elektrische mobiliteit, connectiviteit en automatisering. Al drie jaar lang coördineren zes regionale centra de verkoop- en serviceactiviteiten over de hele wereld, zodat de onderneming kan blijven groeien en zijn activiteiten verder kan uitbreiden naar toekomstige groeimarkten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

 

Bijschrift foto 18A0456:

Martin Daum, Lid van de Raad van Bestuur, verantwoordelijk voor Vrachtwagens en Bussen

Bijschrift foto 18A0457:

Daimler Trucks bevestigt aanzienlijke stijging in verkoopcijfers en EBIT voor 2018

Dit document bevat toekomstgerichte verklaringen die onze huidige kijk op toekomstige gebeurtenissen weerspiegelen. Die toekomstgerichte statements zijn te herkennen aan woorden en uitdrukkingen zoals ‘anticiperen’, ‘aannemen’, ‘geloven’, ‘schatten’, ‘verwachten’, ‘van plan zijn’, ‘kunnen’, ‘zouden kunnen’, ‘plannen’, ‘voorzien’ en ‘zouden moeten’. Deze verklaringen zijn onderhevig aan talloze risico’s en onzekerheden, zoals wereldwijde negatieve economische ontwikkelingen, in het bijzonder een afnemende vraag in onze voornaamste markten, een achteruitgang van onze herfinancieringsmogelijkheden op de financiële en kredietmarkten, overmacht, zoals natuurrampen, terroristische aanslagen, politieke onlusten, gewapende conflicten, industriële ongevallen en hun impact op verkoop-, aankoop-, productie- en financieringsactiviteiten, wijzigingen in wisselkoersen, een groeiende voorkeur voor kleinere voertuigen met een kleinere winstmarge of een mogelijk gebrek aan aanvaarding van onze producten of diensten, waardoor we onze prijzen moeten reduceren en onze productiecapaciteit niet optimaal kunnen benutten; prijsstijgingen voor brandstoffen of grondstoffen, een verstoring van de productie door een gebrek aan materialen, stakingen of insolventie bij leveranciers, een dalende herverkoopwaarde van tweedehandswagens, de effectieve implementatie van kostenbesparende en efficiëntieverhogende maatregelen, de zakelijke vooruitzichten van ondernemingen waarin we een aanzienlijk belang hebben, de succesvolle implementatie van strategische samenwerkingen en joint ventures, wijzigingen in de wetgeving, de regelgeving en het overheidsbeleid, met name wijzigingen met betrekking tot de uitstoot, zuinigheid en veiligheid, de uitkomst van hangende overheidsonderzoeken en de uitkomst van hangende of dreigende juridische procedures; en alle andere risico’s en onzekerheden, waarvan er enkele worden beschreven in het hoofdstuk ‘Risk Report’ van Daimlers jongste jaarverslag. Als een van deze risico’s en onzekerheden zich daadwerkelijk voordoet of als de onderliggende veronderstellingen van toekomstgerichte verklaringen onjuist blijken, kunnen de werkelijke resultaten sterk verschillen van de resultaten die we in dergelijke verklaringen vermelden of impliceren. We zijn dan ook niet van plan en kunnen niet gedwongen worden om deze toekomstgerichte verklaringen te updaten, aangezien zij louter steunen op de omstandigheden op het moment van publicatie.