28
januari
2008
|
01:00
Europe/Amsterdam

Daimler Trucks 2007:Verkoop Mercedes-Benz Trucks op historisch hoogtepunt

  • Mitsubishi Fuso stimuleert verkoop en duwt afzet in exportmarkten naar recordhoogte

  • Verwachte afzetdaling in Noord-Amerika en Japan bevestigd

  • Initiatieven van het Global Excellence programma succesvol geïmplementeerd


Wörth am Rhein – Zoals verwacht, verliep de wereldwijde marktontwikkeling voor vrachtwagens in 2007 heterogeen. Terwijl de markt voor middelzware en zware vrachtwagens in Europa stabiel bleef, was er in de NAFTA-regio en in Japan het voorbije jaar sprake van dalende afzetmarkten. In Brazilië, ontwikkelden beide marktsegmenten zich dan weer positief.

Trucks Europa/Latijns-Amerika (Mercedes-Benz trucks) realiseerde vorig jaar een absoluut recordcijfer van 159.000 (+12,5%) verkochte voertuigen, in hoge mate te danken aan de grote vraag naar de Mercedes-Benz Actros. In Europa steeg de verkoop aanzienlijk en dit voor het vijfde jaar op rij (+6,8% naar 104.400 voertuigen). Tevens zeer positieve verkoopresultaten in Latijns-Amerika (+27,4% naar 38.100 voertuigen), het Midden-Oosten (+44,3% naar 6.000 voertuigen) en Oost-Europa (+19,6% naar 25.900 voertuigen). Hierdoor kon Mercedes-Benz Trucks haar leiderspositie in de belangrijke afzetmarkten Duitsland, West-Europa en Brazilië behouden en haar marktleiderschap in Turkije aanzienlijk verder uitbouwen.

In 2007 kreeg Mercedes-Benz trucks ook een recordaantal orders binnen.

Sterker nog, voor het eerst werden er in de loop van één jaar meer dan 200.000 vrachtwagens besteld. Dit betekent een toename met meer dan 34%. Ongeveer de helft van de bestellingen had betrekking op het vlaggenschip, de Mercedes-Benz Actros.

Door de recordafzet bij Mercedes-Benz trucks, werkten de drie productievestigingen van Mercedes-Benz trucks in Wörth (Duitsland), Aksaray (Turkije), en São Bernado do Campo (Brazilië) op volle capaciteit en werden alle productierecords gebroken.

Trucks Asia (Mitsubishi Fuso) realiseerde vorig jaar een meerverkoop van 1,1% en een recordcijfer van 188.700 verkochte voertuigen. Dalende verkoopcijfers in Japan en Taiwan als gevolg van striktere uitstootnormen en een marktgebonden vraagdaling werden meer dan goedgemaakt door een afzetstijging van 16,6% in de exportmarkten. Fuso is de grootste leverancier van lichte vrachtwagens in landen zoals Taiwan en Indonesië.

Zoals verwacht, heeft Trucks NAFTA (Freightliner, Sterling, Western Star en Thomas Built Buses) de zeer goede verkoopresultaten van het voorgaande jaar niet kunnen evenaren. De ongunstige marktconjunctuur in de VS gekoppeld aan vooruitgeschoven aankopen vanwege de invoering van striktere uitstootnormen resulteerden in een daling van de verkoop met 36,5% naar 119.000 voertuigen. Trucks Nafta slaagde er echter wel in marktpotentieel te ontwikkelen buiten de NAFTA-regio. Hier steeg de verkoop van Trucks NAFTA met 70,4%. Ondanks de in het algemeen dalende verkoopcijfers bevestigde het merk Freighliner zijn positie als marktleider in het Class 8-segment in de VS en de NAFTA-regio.

Daimler Trucks verkocht in 2007 in totaal 467.700 (-9,4%) zware, middelzware en lichte vrachtwagens. Deze afzetdaling was verwacht en is in hoofdzaak toe te schrijven aan dalende verkoopvolumes in belangrijke afzetmarkten zoals de VS, Canada en Japan, waar de invoering van striktere uitstootnormen voor veel vooruitgeschoven aankopen zorgde in 2006.

Het Global Excellence programma kent succes

Voor wat betreft de implementatie van het Global Excellence Programma lag bij Daimler Trucks in 2007 de nadruk op de initiatieven ‘Beheer van Marktcycli’ en ‘Operational Excellence’. Maatregelen in het kader van het beheer van marktcycli zorgden ervoor dat Daimler Trucks was voorbereid op de conjunctuurneergang in de NAFTA-regio door middel van flexibele ploegenstelsels, personeelsmaatregelen, het terugbrengen van de vaste kosten en verdere expansie in exportmarkten. Bovendien heeft het in de voorbije vijf jaar sterk toegenomen gebruik van eigen motoren en assen in de producten van Trucks Nafta in belangrijke mate bijgedragen tot Operational Excellence.

In 2008 en daarna, zal de nadruk binnen het Global Excellence Programma steeds meer komen te liggen op de initiatieven ‘Groei en Marktexploitatie’ en ‘Toekomstige Productgeneraties’.

Het initiatief ‘Groei en Marktexploitatie’ heeft als doelstelling het consolideren van de positie van Daimler Trucks als wereldwijd marktleider. Andreas Renschler, bestuurslid bij Daimler AG en hoofd van Daimler Trucks: ‘Er is nog een hele reeks interessante markten waarop we ons systematisch zullen richten omdat ze aanzienlijke groei- en winstmogelijkheden bieden voor onze sector.’

Dit betekent ondermeer dat we onze activiteiten zullen uitbreiden naar nieuwe markten zoals India. Renschler: ‘De markt voor vrachtwagens in India zal in de komende jaren een bovengemiddelde groei kennen. Precies om die reden hebben we in december 2007 een joint-ventureovereenkomst afgesloten met de Hero Group in India. Daimler Trucks zal een meerderheidsbelang van 60% behouden in deze joint venture.’ De geplande joint venture is in de eerste plaats gericht op de lokale productie van lichte, middelzware en zware bedrijfsvoertuigen voor de Indische volumemarkt. Productie voor exportdoeleinden is voorzien in een later stadium.

De geproduceerde voertuigen zullen varianten zijn van bestaande modellen uit het Daimler Trucks aanbod, toegespitst op de Indische markt.

Rusland is eveneens een belangrijke markt voor Daimler Trucks, aangezien zowel de nieuwe als de gebruikte trucks van onze plaatselijke afdeling een uitstekende reputatie genieten. Met name de tweedehandsmarkt bevestigt de hoge afzetverwachtingen voor de merken Mercedes-Benz, Freightliner en Mitsubishi Fuso. Renschler: ‘Met de drie merken samen hebben we een marktaandeel van 25% in de Used Truck Market.’

De implementatie van het initiatief ‘Toekomstige Productgeneraties’ zal ondersteund worden door de lancering van de nieuwe Actros eind januari en door het initiatief ‘Shaping Future Transportation’. De verdere ontwikkeling van alternatieve aandrijvingen en duurzame brandstoffen is hierbij net zo belangrijk als het leiderschap van Mercedes-Benz trucks op gebied van nieuwe technologieën.

Zo is de nieuwe Actros uitgerust met een hele reeks innovatieve veiligheidsconcepten. Hubertus Troska, hoofd van Trucks Europa/Latijns-Amerika (Mercedes-Benz), zegt hierover het volgende: ‘Met de nieuwe Actros hebben we de huidige marktleider nog verbeterd dankzij een betere rendabiliteit voor de ondernemer en een groter comfort en mooier design voor de bestuurder.’

Verwachting

Renschler verwacht dat de afzet van Daimler Trucks in 2008 zal stijgen: ‘De voor ons uiterst belangrijke markt in de NAFTA-regio en de Japanse markt zullen zich in de loop van het jaar herstellen. Het marktvolume zal er opnieuw aanzienlijk toenemen. Naar verwachting zullen de marktomstandigheden in Europa stabiel blijven. Dit zijn goede vooruitzichten voor Daimler Trucks.’