25
september
2019
|
09:15
Europe/Amsterdam

Daimler Trucks & Buses en CATL sluiten een overeenkomst voor de internationale levering van batterijmodules voor elektrische trucks

Samenvatting

· CATL levert lithium-ionbatterijmodules voor de elektrische trucks die Daimler Trucks & Buses, binnen zijn internationale productaanbod, vanaf 2021 in serie gaat bouwen.

· De overeenkomst voorziet in de levering van batterijmodules voor de Mercedes-Benz eActros, de Freightliner eCascadia en de Freightliner eM2.

· Daimler Trucks & Buses staat in voor de ontwikkeling van de batterijsystemen en de montage van de batterijpakketten.

· Dr. Frank Reintjes, directeur Global Powertrain, E-Mobility en productieplanning Daimler Trucks: “Bij Daimler Trucks & Buses verstevigen we door het gebruik van intelligente platforms en gemeenschappelijke onderdelen voortdurend onze technologische leiderspositie en onze internationale aanwezigheid. Dat succesvolle bedrijfsmodel passen we nu ook toe bij onze elektrische trucks. Dat stelt ons in staat om dat type van voertuig snel en met de beste technologie die op de markt te vinden is, uit te brengen. Onze E-Mobility Group en het nieuwe partnership met CATL spelen daarbij een essentiële rol.”

· Gesa Reimelt, Directeur E-Mobility Group Daimler Trucks & Buses: “Als de grootste truckbouwer ter wereld is het onze ambitie om als eerste van start te gaan met de serieproductie van transportoplossingen die lokaal geen emissies uitstoten. Vandaag al werken klanten uit de hele wereld met onze door batterijen aangedreven elektrische trucks. De samenwerking met onze sterke, internationale partner CATL is een belangrijke ontwikkeling met het oog op de serieproductie van onze elektrische trucks die vanaf 2021 van start gaat.”

· Jia Zhou, voorzitter van CATL: “In de hele wereld stimuleert CATL innovaties op het gebied van energie. Bijzonder efficiënte en betrouwbare oplossingen voor de elektrificatie van bedrijfsvoertuigen aanbieden, is een belangrijk aspect van de verdere ontwikkeling van de e-mobiliteit. Dankzij ons internationale partnership met Daimler Trucks & Buses kunnen we een belangrijke stap zetten om onze gemeenschappelijke visie van een duurzame maatschappij te realiseren - en dat in de nabije toekomst.”

Stuttgart – Daimler Trucks & Buses en de batterijproducent Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) hebben een overeenkomst gesloten voor de internationale levering van batterijmodules voor elektrische serietrucks. CATL levert de lithium-ionbatterijmodules voor verscheidene elektrische trucks in het aanbod van Daimler Trucks & Buses, waarvan de serieproductie in 2021 van start gaat. Daaronder de Mercedes-Benz eActros, de Freightliner eCascadia en de Freightliner eM2. Daimler Trucks & Buses tekent daarbij voor de ontwikkeling van de batterijsystemen en staat ook in voor de montage van de batterijpakketten in de Mercedes-Benz-fabriek van Mannheim (Duitsland) en in de fabriek in Detroit (Michigan, VS).

Dr. Frank Reintjes, directeur Global Powertrain, E-Mobility en productieplanning Daimler Trucks: “Bij Daimler Trucks & Buses verstevigen we door het gebruik van intelligente platforms en gemeenschappelijke onderdelen voortdurend onze technologische leiderspositie en onze internationale aanwezigheid. Dat succesvolle bedrijfsmodel passen we nu ook toe bij onze elektrische trucks. Dat stelt ons in staat om dat type van voertuig snel en met de beste technologie die op de markt te vinden is, uit te brengen. Onze E-Mobility Group en het nieuwe partnership met CATL spelen daarbij een essentiële rol.”

Gesa Reimelt, Directeur E-Mobility Group Daimler Trucks & Buses: “Als de grootste truckbouwer ter wereld is het onze ambitie om als eerste van start te gaan met de serieproductie van transportoplossingen die lokaal geen emissies uitstoten. Vandaag al werken klanten uit de hele wereld met onze door batterijen aangedreven elektrische trucks. De samenwerking met onze sterke, internationale partner CATL is een belangrijke ontwikkeling met het oog op de serieproductie van onze elektrische trucks die vanaf 2021 van start gaat.”

Jia Zhou, voorzitter van CATL: “In de hele wereld stimuleert CATL innovaties op het gebied van energie. Bijzonder efficiënte en betrouwbare oplossingen voor de elektrificatie van bedrijfsvoertuigen aanbieden, is een belangrijk aspect van de verdere ontwikkeling van de e-mobiliteit. Dankzij ons internationale partnership met Daimler Trucks & Buses kunnen we een belangrijke stap zetten om onze gemeenschappelijke visie van een duurzame maatschappij te realiseren - en dat in de nabije toekomst.”

Internationaal e-aanbod van Daimler Trucks & Buses

De zware Mercedes-Benz eActros met een reikwijdte tot 200 km wordt in het kader van de eActros ‘innovatievloot’ vandaag al intensief gebruikt door klanten in Duitsland en Zwitserland. De eerste exemplaren van dat elektrische model werden in 2018 uitgeleverd. In de VS doorlopen de middelzware Freightliner eM2 en de zware Freightliner eCascadia op hun beurt praktische tests bij klanten. Daarnaast worden nog eens ongeveer 150 lichte trucks van het type FUSO eCanter in verscheidene steden ingezet, zoals New York, Tokio, Berlijn, Londen, Amsterdam, Parijs en Lissabon.

E-Mobility Group Daimler Trucks & Buses ontwikkelt een internationale e-strategie

Sinds 2018 bundelt de E-Mobility Group de internationale knowhow van Daimler Trucks & Buses op het vlak van de e-mobiliteit en tekent ze voor de elektrische onderdelen en producten een strategie uit die de merken en segmenten overstijgt. De E-Mobility Group werkt een voor de hele wereld uniforme elektrische architectuur uit – zoals ook voor conventionele voertuigen een internationale platformstrategie uitgewerkt is. Zo kunnen eventuele synergievormen maximaal benut worden en kunnen investeringen optimaal renderen.

Tezelfdertijd kan de E-Mobility Group ook als een adviseur optreden die aandacht voor het ruimere plaatje heeft. Het is immers de bedoeling om de e-mobiliteit ook in TCO-termen (Total Cost of Ownership) rendabel te maken. De E-Mobility Group is internationaal georganiseerd en beschikt over een wereldwijd ontwikkelingsnetwerk met vestigingen in Portland (VS), Stuttgart (Duitsland) en Kawasaki (Japan).

Over Contemporary Amperex Technology Co., Limited

Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) is een internationale leider in de ontwikkeling en productie van lithium-ionbatterijen en opslagbatterijen: meer bepaald ontwikkelt, produceert en verkoopt het bedrijf batterijsystemen voor elektrische voertuigen en energieopslagsystemen. In 2018 verkocht de onderneming in de hele wereld systemen met een totale capaciteit van 21,31 GWh en veroverde ze daarmee de internationale leidersplaats (volgens SNE Research).

CATL waarvan de hoofdzetel in Ningde (China) gevestigd is, telt meer dan 24.000 medewerkers. Het bedrijf heeft niet alleen vestigingen in China - Peking, Liyang (provincie Jiangsu), Shanghai en Xining (provincie Qinghai) - maar ook in München (Duitsland), Parijs (Frankrijk), Yokohama (Japan), Detroit (VS) en Vancouver (Canada). De productievestigingen van de onderneming bevinden zich in de Chinese provincies Fujian, Jiangsu en Qinghai. Daarnaast heeft CATL ook nog een fabriek in Europa, in Erfurt (Duitsland), terwijl de eerste overzeese productievestiging in aanbouw is. Sinds juni 2018 is de onderneming op de beurs van Shenzhen genoteerd (beurscode 300750).