28
april
2021
|
12:49
Europe/Amsterdam

Daimler Truck AG voert ingrijpende management- en organisatiewijzigingen door als voorbereiding op een onafhankelijke toekomst

Samenvatting
  • Daimler Truck AG wijzigt zijn managementstructuur ingrijpend met het oog op zijn afsplitsing en afzonderlijke beursnotering gepland voor eind 2021
  • Daimler Truck AG bevestigt zijn strategische doelstellingen: de winstgevendheid verhogen en een toonaangevende rol spelen in de transformatie van de bedrijfsvoertuigensector
  • De reorganisatie zal de ondernemingsvrijheid verhogen en zal de regionale operationele eenheden en merken meer verantwoordelijkheid voor productontwikkeling geven
  • Daimler Truck AG richt de nieuwe Truck Technology Group op als centrale eenheid voor motoren, voertuigsoftware, elektrische/elektronische onderdelen en wereldwijde aankopen
  • Dr. Andreas Gorbach (45), momenteel CEO van cellcentric, de joint venture met Volvo Group voor brandstofceltechnologie, vervoegt de directie van Daimler Truck AG om de Truck Technology Group te leiden
  • Nieuwe directieafdeling voor gepersonaliseerde financiële diensten voor klanten van Daimler Truck & Bus, onder leiding van Stephan Unger (54), die momenteel verantwoordelijk is voor Finance & Controlling, Risk Management en Digital Mobility Solutions in de Raad van Bestuur van Daimler Mobility AG.
  • “De nieuwe businessstructuur geeft Daimler Trucks & Buses het beste van twee werelden: enerzijds een maximale nabijheid bij klanten en maximaal ondernemerschap in onze regio’s en anderzijds een maximaal gefocuste ontwikkelingskracht voor toekomstige technologieën, verklaarde Martin Daum, CEO van Daimler Truck AG.

Stuttgart – Met het oog op zijn afsplitsing van Daimler AG en zijn onafhankelijke notering op de beurs van Frankfurt, die gepland zijn voor eind 2021, maakt Daimler Truck AG de samenstelling van zijn nieuwe Raad van Bestuur en een reeks belangrijke management- en organisatiewijzigingen bekend, die vanaf 1 juli 2021 zullen worden doorgevoerd. Deze veranderingen zijn bedoeld om Daimler Truck AG efficiënter te maken, de besluitvorming te versnellen en beter in te spelen op de behoeften van klanten over de hele wereld.

Meer ondernemingsverantwoordelijkheid voor de businesseenheden in elke regio

Om het tempo van de technologische ontwikkeling op te voeren en beter te voldoen aan de behoeften van zijn klanten in elke regio, heeft Daimler Truck AG beslist zijn ondernemingsstructuur te herschikken. Dat impliceert dat de wereldwijd actieve operationele eenheden en merken in de belangrijkste verkoopregio's Noord-Amerika (Freightliner, Western Star, Thomas Built Buses), Europa & Latijns-Amerika (Mercedes-Benz Trucks) en Azië (FUSO & BharatBenz), in de toekomst onafhankelijker zullen kunnen ondernemen en meer manoeuvreerruimte zullen krijgen.

In de toekomst zullen de beslissingsbevoegdheid en de nodige middelen voor productontwikkeling worden georganiseerd bij de respectieve Daimler Truck-merken in de regio's. De Chief Engineer-functies voor de hele voertuigontwikkeling, die voorheen structureel verankerd waren in de centrale ontwikkeling van Daimler Trucks & Buses, worden daardoor aan de overeenkomstige regio's toegewezen. Zo kunnen voertuigmerken zoals Freightliner in Noord-Amerika, Mercedes-Benz Trucks in Europa en Latijns-Amerika en FUSO in Azië hun klanten het best mogelijke product- en dienstenaanbod aanbieden.

Truck Technology Group wordt nieuwe afdeling in Raad van Bestuur

In het licht van de megatrends CO2-neutraal transport, software en connectiviteit voert Daimler Truck AG de transformatie van de sector al jarenlang aan. De constructeur stelt alles in het werk om de juiste oplossingen voor deze trends te ontwikkelen, van de wereldpremières van batterijaangedreven eTrucks in het lichte, middelzware en zware segment, over de onlangs voorgestelde Mercedes-Benz GenH2, een waterstofvrachtwagen voor lange afstanden, tot de autonome Future Truck 2025.

Met het oog op de alsmaar snellere evolutie naar CO2-neutraal transport en de versnelde ontwikkeling van software en connectiviteit, brengt Daimler Truck AG alle essentiële technologie- en aandrijflijnactiviteiten onder in een afdeling, de Truck Technology Group (TT). Die groep zal worden geleid door Dr. Andreas Gorbach (45) en er komt ook een wereldwijd competentiecentrum voor onderzoek, ontwikkeling en productie voor alle toekomstige aandrijftechnologieën (verbrandingsmotor, batterijen en brandstofcellen). Daarnaast zal TT verantwoordelijk zijn voor voertuigsoftware, elektrische / elektronische onderdelen en wereldwijde aankopen. Deze veranderingen maken het niet alleen mogelijk om onderscheidende technologieën economisch op te schalen door ze in alle regio's op grote schaal in te zetten, maar ook om de wereldwijde synergieën te benutten.

“De nieuwe businessstructuur geeft Daimler Trucks & Buses het beste van twee werelden: enerzijds een maximale nabijheid bij klanten en maximaal ondernemerschap in onze regio’s en anderzijds een maximaal gefocuste ontwikkelingskracht voor toekomstige technologieën, verklaarde Martin Daum, CEO van Daimler Truck AG.

Martin Daum vervolgt: “Dr. Andreas Gorbach is een bewezen leider met een ruime ervaring in zowel conventionele als emissievrije aandrijflijnen. Hij is de ideale kandidaat voor de nieuwe functie in de Raad van Bestuur van de Truck Technology Group. Andreas Gorbach is momenteel CEO van cellcentric, de joint venture met de Volvo Group voor brandstofceltechnologie, en heeft in ruime mate bijgedragen tot het succes waarmee Daimler Truck AG de waterstofaandrijving heeft voorbereid op de serieproductie.”

Sven Ennerst, voorheen verantwoordelijk voor Ontwikkeling, Aankoop en de Regio China, zal de functie van General Representative China nog tot het einde van het jaar blijven uitoefenen en zal zich volledig richten op het succes van de onderneming op deze belangrijke markt voor Daimler Trucks. Dr. Frank Reintjes, voorheen verantwoordelijk voor de afdeling Global Powertrain, zal de reorganisatie van Daimler Truck AG tot het einde van het jaar begeleiden als Senior Executive Advisor van de CEO. Beide directieleden beginnen eind dit jaar aan hun welverdiende pensioen.

Martin Daum onderstreept: “Ik wil mijn beide gewaardeerde collega's Sven Ennerst en Frank Reintjes oprecht bedanken voor hun buitengewone toewijding en bijdrage aan Daimler Truck AG. In de afgelopen decennia hebben ze zich ten volle bewezen in hun respectieve verantwoordelijkheidsgebieden. Frank Reintjes met de oprichting van een erg performante wereldwijde Powertrain-afdeling. Sven Ennerst bij de uitwerking van een wereldwijde productportefeuille met toonaangevende veiligheids- en zuinigheidstechnologieën. Beide heren hebben dan ook in aanzienlijke mate bijgedragen tot ons succes op hun respectieve gebieden.”

Financiële diensten voor klanten van Daimler Truck & Bus

Een volgende stap naar meer klantgerichtheid is de oprichting van een nieuwe, gerichte financiële afdeling voor de vrachtwagen- en busafdeling. De nieuwe dochteronderneming van Daimler Truck AG zal de verkoop van ‘s werelds grootste vrachtwagen- en busfabrikant doelgericht ondersteunen met financierings-, leasing- en mobiliteitsoplossingen op maat en zal de relaties met klanten versterken. De medewerkers van de toekomstige Daimler Truck Financial Services-organisatie zullen nog voor de geplande afsplitsing en beursgang van Daimler Mobility AG worden overgeplaatst naar de nieuwe onderneming, waar ze deel zullen uitmaken van de wereldwijde Daimler Truck-familie. De leiding van deze nieuwe interne eenheid voor financiële diensten zal vanaf 1 juli 2021 worden overgenomen door Stephan Unger. In die hoedanigheid wordt Stephan Unger vanaf die datum ook lid van de Raad van Bestuur van Daimler Truck AG.

Stephan Unger (54) maakt al sinds 2012 deel uit van de Raad van Bestuur van Daimler Mobility AG en was daarvoor verantwoordelijk voor Finance & Controlling, Risk Management en Digital Mobility Solutions. Zijn loopbaan is een aaneenschakeling van diverse managementfuncties in Finance & Controlling, onder meer bij Mitsubishi Motors Corporation in Japan, dat toen deel uitmaakte van DaimlerChrysler AG, en bij Mercedes-AMG GmbH. In 2020 werd Stephan Unger bovendien verantwoordelijk voor de controle van de investeringen op het gebied van digitale mobiliteitsdiensten.

Martin Daum, CEO van Daimler Truck AG: “Ik ben verheugd dat we Stephan Unger hebben kunnen aanstellen als bestuurslid voor de nieuwe afdeling Daimler Truck Financial Services. Hij kan putten uit een doorgedreven internationale managementervaring in zowel de financiële dienstensector als de vrachtwagensector. Met onze interne afdeling voor financiële diensten zullen we in de toekomst een sterke partner aan onze zijde hebben, die onze klanten aantrekkelijke leasing-, financierings- en verzekeringsproducten zal aanbieden en zo zal bijdragen tot onze marktaanwezigheid. Wij heten Stephan Unger en zijn toekomstige team dan ook van harte welkom bij Daimler Trucks & Buses.”

De Raad van Bestuur van Daimler Truck AG

Martin Daum, CEO van Daimler Truck, leidt de onderneming met een directieteam dat alle voorwaarden vervult voor een toekomstig onafhankelijk Daimler Truck AG. Karin Rådström is verantwoordelijk voor de regio's Europa en Latijns-Amerika en voor het merk Mercedes-Benz Truck. John O'Leary is als CEO van Daimler Trucks North America verantwoordelijk voor de regio Noord-Amerika en de merken Freightliner, Western Star en Thomas Built Buses. Hartmut Schick is als CEO van Daimler Trucks Asia verantwoordelijk voor de regio Azië en de merken FUSO en BharatBenz. Dr. Andreas Gorbach zal in de toekomst de Truck Technology Group leiden. Stephan Unger zal in de Raad van Bestuur verantwoordelijk zijn voor de toekomstige afdeling Daimler Truck Financial Services. Jochen Götz is verantwoordelijk voor Financiën en Controlling. Jürgen Hartwig is verantwoordelijk voor Human Resources.