10
juni
2020
|
13:32
Europe/Amsterdam

Daimler Truck AG richt Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG op

Samenvatting
  • Dr. Andreas Gorbach en Prof. Dr. Christian Mohrdieck komen aan het hoofd van het nieuwe brandstofcellenbedrijf te staan.
  • Het nieuwe bedrijf gaat later in de geplande joint venture met Volvo Group op.
  • Martin Daum, voorzitter van de raad van bestuur van Daimler Truck AG en lid van de raad van bestuur van Daimler AG: “De oprichting van Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG is voor ons bedrijf een heel bijzondere mijlpaal omdat onze nieuwe dochteronderneming de onmiddellijke voorloper van de joint venture wordt. In het bedrijf bundelen we nu de enorme deskundigheid en ervaringen die we gedurende decennia bij Daimler met de ontwikkeling van brandstofcellen opgedaan hebben, en combineren we die met de juiste knowhow op het vlak van trucks.”

Stuttgart – Daimler Truck AG zet een volgende belangrijke stap op weg naar de grootschalige productie van brandstofcelsystemen. Met de oprichting van Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG is nu het organisatorische en juridische kader voor de bundeling van alle activiteiten van het concern op het vlak van brandstofcellen gecreëerd. Dr. Andreas Gorbach (45) en Prof. Dr. Christian Mohrdieck (60) komen aan het hoofd van het nieuwe bedrijf te staan. Beiden beschikken ze over een uitgebreide ervaring met zowel conventionele als alternatieve aandrijfsystemen, en meer bepaald met brandstofcelsystemen. Gorbach was al sinds begin mei van dit jaar in een leidende functie bevoegd voor alle activiteiten op het vlak van brandstofcellen bij Daimler Truck AG. In zijn nieuwe bijkomende functie als CEO van Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG zet hij die opdracht voort. Prof. Dr. Christian Mohrdieck staat binnen het Daimlerconcern sinds 2003 aan het hoofd van de ontwikkeling van brandstofcellen en is directeur van Mercedes-Benz Fuel Cell GmbH, de huidige eenheid die zich op de ontwikkeling van brandstofcellen toelegt en die in de nieuw opgerichte dochteronderneming opgenomen zal worden.

Daimler Truck AG heeft pas in april van dit jaar samen met Volvo Group een voorlopige, niet-bindende afspraak gemaakt om een nieuwe joint venture op te richten. Die laatste moet brandstofcelsystemen voor zware bedrijfsvoertuigen en andere toepassingen, zoals stationaire gebruiksmogelijkheden, ontwikkelen, produceren en op de markt brengen. Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG gaat later in deze geplande joint venture op. Met het oog daarop zal Volvo Group 50% van de onderneming verwerven. Alle potentiële transacties hangen af van de controle en goedkeuring door de bevoegde mededingingsautoriteiten. Daimler Truck AG en Volvo Group zijn van plan om in de tweede helft van het decennium zware serievoertuigen met brandstofcellen voor het veeleisende en zware langeafstandsvervoer aan te bieden.

“De brandstofcel is een belangrijke CO2-neutrale oplossing voor trucks in het zware langeafstandsvervoer. Daarvan zijn onze toekomstige partner in de joint venture - Volvo Group - en wijzelf overtuigd. We zijn vast besloten om de ontwikkeling en serieproductie van brandstofcellen gezamenlijk aan te vatten en nemen dan nu ook grote stappen om alle noodzakelijke voorbereidingen met het oog op de geplande joint venture te treffen. “De oprichting van Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG is voor ons bedrijf een heel bijzondere mijlpaal omdat onze nieuwe dochteronderneming de onmiddellijke voorloper van de joint venture wordt. In het bedrijf bundelen we nu de enorme deskundigheid en ervaringen die we gedurende decennia bij Daimler met de ontwikkeling van brandstofcellen opgedaan hebben, en combineren we die met de juiste knowhow op het vlak van trucks,” aldus Martin Daum, de voorzitter van de raad van bestuur van Daimler Truck AG en lid van de raad van bestuur van Daimler AG.

“Het doet me bijzonder veel plezier dat we met Dr. Andreas Gorbach en Prof. Dr. Christian Mohrdieck twee bijzonder ervaren collega’s hebben kunnen aantrekken om Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG te leiden. Beiden onderscheiden ze zich niet alleen door hun gedegen vakkennis op het gebied van conventionele en alternatieve aandrijfsystemen en van brandstofcellen, maar ook door de juiste pioniersmentaliteit die nodig is om de nieuwe eenheid met succes op te bouwen en in de geplande joint venture te doen opgaan,” gaat Daum voort.

Dr. Andreas Gorbach is sinds 2005 bij Daimler Trucks & Busses actief

Gorbach was voor hij zijn nieuwe functie opnam, hoofd van het productmanagement voor de wereldwijde motor- en asgeneraties bij Daimler Trucks. Bovendien was hij daar binnen de duurzaamheidsstrategie ook bevoegd voor de aspecten klimaatbescherming en luchtkwaliteit. Gorbach begon in 2005 bij Daimler Trucks in de ontwikkelingsafdeling voor aandrijflijnen. In de loop van de volgende jaren oefende hij daar verscheidene leidende functies uit en was hij onder andere bevoegd voor de ontwikkeling van de wereldwijde motorplatforms.

Prof. Dr. Christian Mohrdieck legt zich sinds 1999 bij Daimler toe op brandstofcellen

Na zijn studie fysica startte Prof. Mohrdieck zijn beroepsloopbaan in 1989, bij de onderzoeksafdeling van Daimler-Benz AG in Frankfurt. In 1995 nam hij de leiding van de bestuursraad Onderzoek en technologie in Stuttgart. Vanaf 1999 was Prof. Mohrdieck bevoegd voor de afdeling brandstofcelsystemen bij DaimlerChrysler Corporation in de VS. Terug in Duitsland nam hij de leiding op zich van de onderzoeksafdeling voor structuurmaterialen van DaimlerChrysler en in 2003 werd hij aangesteld tot directeur alternatieve energie- en aandrijfsystemen. In 2005 kwam Prof. Mohrdieck aan het hoofd van de afdeling die aandrijfsystemen op basis van brandstofcellen ontwikkelt. Vanaf 2006 was hij daarnaast ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de lithium-ionbatterijen bij Daimler AG. In 2008 werd hij directeur van de ontwikkelingsafdeling voor aandrijfsystemen op basis van brandstofcellen en batterijen. In 2013 werd Dr. Mohrdieck als honorair professor aan de universiteit van Ulm benoemd.

Geplande samenwerking met Rolls-Royce plc voor stationaire brandstofcelsystemen

De geplande joint venture met Volvo Group houdt heel concrete mogelijkheden in voor de commercialisering van de brandstofceltechnologie. Een bewijs daarvan is de geplande samenwerking tussen Daimler Truck AG en het Britse technologieconcern Rolls-Royce plc op het vlak van stationaire brandstofcelsystemen. De afdeling Power Systems van Rolls-Royce ontwikkelt en verkoopt via het merk MTU noodstroomsystemen voor computercentra en rekent daarvoor op de brandstofcelsystemen van de geplande joint venture van Daimler Truck AG en Volvo Group en op de jarenlange expertise van Daimler op dat gebied. Tegen het einde van het jaar moet een volledig samenwerkingsverdrag opgesteld zijn en ondertekend worden.

Daimler heeft al belangrijke kennis over brandstofcellen in huis

In de vestiging in het Duitse Nabern (op dit moment de hoofdzetel van Mercedes-Benz Fuel Cell GmbH) en in andere productie- en ontwikkelingsvestigingen in Duitsland en Canada heeft Daimler de voorbije twee decennia belangrijke inzichten en kennis verworven.