17
september
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Dagrijverlichting vanaf november 2012 ook verplicht voor nieuwe bedrijfsvoertuigen vanaf 3,5 ton.

  • Dagrijverlichting vanaf november 2012 verplicht voor alle nieuwe typegoedgekeurde bedrijfsvoertuigen vanaf 3,5 ton

  • Nieuwe Mercedes-modellen reeds standaard uitgerust met dagrijlichten

  • Geen verplichte aanpassing van oudere motorvoertuigen, maar wel beschikbaar als extra uitrusting voor Mercedes-modellen

  • Dagrijverlichting al sinds februari 2011 verplicht voor personenwagens

Stuttgart - Vanaf 1 november 2012 wordt een nieuwe regeling van kracht voor voertuigen vanaf 3,5 ton. Verordening 661/2009 van het Europees Parlement en de Raad bepaalt immers dat nieuwe voertuigtypen en voertuigen die voor het eerst in het verkeer worden gebracht, en die na deze datum een typegoedkeuring krijgen, standaard moeten voorzien zijn van dagrijverlichting. Met ingang van 1 november 2014 is deze regeling ook algemeen van toepassing op alle nieuwe modellen die zijn toegelaten in de Europese Unie. Volgens een verkeersveiligheidsrapport van de Duitse regering toont onderzoek aan dat overdag met verlichting rijden de zichtbaarheid verhoogt.

Diverse Mercedes-modellen nu al standaard uitgerust met dagrijlichten

Verschillende Mercedes-voertuigmodellen zijn al standaard uitgerust met dagrijlichten. In het bussegment voldoen de ‘Citaro Euro VI’ en de nieuwe ‘ComfortClass 500’ al aan de richtlijn. Hetzelfde geldt voor de ‘Citan’, de nieuwe compacte bestelwagen van Mercedes-Benz. Hoewel oudere voertuigen niet verplicht aan de nieuwe regelgeving moeten worden aangepast, biedt Daimler toch de mogelijkheid om dit te doen met behulp van een speciale uitrusting.

Voor de nieuwe Actros en de Antos, die in September op de IAA-vakbeurs voor bedrijfsvoertuigen wordt gelanceerd, is dagrijverlichting bijvoorbeeld beschikbaar als extra uitrusting.Dagrijverlichting mag volgens de voorschriften van de EU enkel apart en niet samen met het dimlicht gevoerd worden.

De dagrijlichten moeten minimaal 25 cm en maximaal 150 cm boven het wegdek op het voertuig gemonteerd worden.Een combinatie van dagrijlicht en stadslicht is echter wel toegestaan. In dat geval bedraagt de minimale montagehoogte 35 cm en de maximale toegestane plaatsingshoogte 210 cm; de afstand tot de rand van het voertuig mag niet meer dan 40 cm bedragen.

Bovendien mag maar een beperkt aantal lichten gevoerd worden. Er mogen twee extra stadslichten gemonteerd zijn. Een totaal van vier stadslichten is enkel toegestaan wanneer twee ervan zijn ingebouwd in de koplampen. Daarnaast mogen er vier markeringslichten gebruikt worden. Het niet naleven van deze voorschriften heeft als gevolg dat de wagen niet meer voldoet aan de keuringseisen. Een niet-reglementaire retrofit met dagrijverlichting kan bij een ongeval mogelijk ook gevolgen hebben voor de juridische beoordeling van de situatie.