01
september
2001
|
02:00
Europe/Amsterdam

Axor de nieuwe trekker-oplegger

• Ontworpen met het oog op maximale rentabiliteit
• Drie vermogenscategorieën en twee cabinetypes • Nieuwe 'Turbobrake'-motorrem
• Onderdelen uit de hele wereld
DaimlerChrysler pakt uit met een nieuw gamma trekkers voor zware distributie, vervoer over middellange afstand en gebruik in wagenparken. Ze beantwoorden perfect aan de behoeften van het segment, zoals een laag leeggewicht, een laag verbruik, grote betrouwbaarheid, een redelijke aankoopprijs en maximale rentabiliteit. Het nieuwe gamma bestaat uit trekkers van het type 4x2 met een TGG van 18 ton in drie vermogenscategorieën: 260 kW (353 pk), 295 kW (401 pk) en 315 kW (428 pk), twee wielbasislengtes (3.600 en 3.900 millimeter) en twee cabinetypes. Axor heten de nieuwe vrachtwagens en ze worden in de herfst van 2001 voorgesteld. Vanaf begin 2002 staan ze bij de Mercedes-Benz dealers.

Twee cabinetypes

De nieuwe Axor-trekkers van Mercedes-Benz worden standaard aangeboden met een cabine met een totale lengte van 2.250 millimeter. Wat de binnenhoogte betreft, zijn er twee modellen beschikbaar: de normale versie van 1.510 millimeter en het verhoogde model van 1.910 millimeter. Het aantrekkelijke design van de buitenkant wordt doorgetrokken in het interieur. De chauffeur beschikt over een bijzonder ruime cabine, een comfortabele slaapplaats en een ergonomische stoel. De slaapplaats werd verhoogd om extra opbergruimte te creëren. Dankzij de optionele houten sierstukken op het dashboard en de middenconsole enerzijds en de nieuwe kleuren voor de stoelbekleding, de slaapplaats en de binnenbekleding anderzijds, geeft het geheel blijk van kwaliteit. De Axor is voorzien van stoelen van de nieuwste generatie, waarmee momenteel ook de andere zware vrachtwagens van Mercedes-Benz uitgerust worden. Als optie kunnen voor de bestuurder en de passagier kantelbare comfortstoelen gemonteerd worden. In combinatie met de bijzonder krachtige motoren zorgen de relatief hoog geplaatste bestuurdersstoel en de gebruiksvriendelijke instrumenten voor een opmerkelijk rijcomfort.

Zescilinder in lijn DaimlerChrysler heeft besloten om zijn nieuwe vrachtwagengamma voor de Europese markt uit te rusten met de zescilindermotor in lijn OM 457 LA. Die heeft onder de motorkap van andere bedrijfsvoertuigen van de groep al bewezen erg zuinig, krachtig en betrouwbaar te zijn. Deze Euro 3-motor heeft een cilinderinhoud van 12 liter en bestaat in drie vermogensversies: 260 kW (353 pk), 295 kW (401 pk) en 315 kW (428 pk). Het maximumkoppel wordt bereikt tussen 1.850 en 2.100 Nm bij 1.100 o/m. Van de versie van 295 kW is optioneel een variant beschikbaar die bij transitovervoer door Oostenrijk slechts vier 'ecopunten' vergt.

Ook gloednieuw is de optionele 'Turbobrake'-motorrem. Dankzij een specifieke tegendruk in de motor wordt met behulp van de turbocompressor een grote luchtstroom gecreëerd, waardoor een remkracht ontstaat die bijna twee keer zo groot is als die van een klassieke motorrem. De motor wordt gecombineerd met de gesynchroniseerde negenversnellingsbak G 221-9 met mechanisch-pneumatische schakelhendel MPS. Door de verbeterde aandrijflijn en het hoge motorkoppel kon het verbruik aanzienlijk teruggedrongen worden. Optioneel is een zestienversnellingsbak met Telligent-transmissie leverbaar.

Het ontwerp van het onderstel werd afgestemd op de toepassingen van de Axor, wat in combinatie met de beschikbare uitrusting geleid heeft tot het (voor dit segment bijzonder) lage leeggewicht van de nieuwe Mercedes-Benz. Schijfremmen op alle wielen en een Telligent-remsysteem staan garant voor een optimale actieve veiligheid. Dankzij de combinatie van beperkte onderhouds- en herstellingskosten, onderhoudsintervallen van 80.000 tot 120.000 kilometer en het Telligent-onderhoudssysteem is een hoge rentabiliteit verzekerd. Verbindingen en communicatie

Zoals bij alle andere vrachtwagengamma's van Mercedes-Benz verloopt de overdracht van gegevens en elektronische signalen in de Axor via een CAN-gegevensbus. Dat is de garantie voor een snelle en nauwkeurige overdracht van de elektronische signalen en de communicatie tussen de bedieningssystemen. Op die manier kunnen met behulp van het FleetBoard-systeem, de leverancier van telematicadiensten via internet, computerverbindingen worden gelegd. Beproefde onderdelen uit heel de wereld
Het nieuwe gamma Axor-trekkers van Mercedes-Benz bevindt zich momenteel in de laatste testfase. De vrachtwagens worden dit najaar voorgesteld en vanaf begin 2002 in West-Europa op de markt gebracht vanuit de fabriek van Wörth. Voor de Britse markt wordt een speciale versie met het stuur aan de rechterkant gepland; het betreft een drie-asser van het type 6 x 2/2. In de fabriek van Aksaray in Turkije zullen Axor-modellen met landgebonden specificaties van de band rollen voor Turkije en zijn traditionele uitvoermarkten. In Brazilië wordt nu al een Mercedes-Benz vrachtwagen van dit type verkocht. Voor het ontwerp, de ontwikkeling en de fabricage van de onderdelen van de nieuwe Axor heeft de vrachtwagenafdeling van Mercedes-Benz een beroep gedaan op zijn internationale netwerk: de ontwikkeling werd toevertrouwd aan drie regionale vestigingen om zo tot een globaal concept te komen. Het gebruik van beproefde onderdelen van andere modellen van de groep staat niet alleen garant voor maximale rentabiliteit bij de ontwikkeling, maar waarborgt ook de betrouwbaarheid en de veiligheid van de nieuwe vrachtwagen voor de klant. De standaardcabine en het frame van het onderstel komen bijvoorbeeld uit het huidige Atego- en Actros-gamma dat in de fabriek van Wörth wordt gebouwd, terwijl de versnellingsbak, de 12-litermotor in lijn en andere onderdelen overgenomen werden van de Zuid-Amerikaanse vrachtwagens en de autobussen en touringcars van de groep, waar ze al ruimschoots blijk hebben gegeven van hun degelijkheid.